لطمه شناسی پژوهش در دفاع مقدس از نگاه سرتیپ بختیاری

لطمه شناسی پژوهش در دفاع مقدس از نگاه سرتیپ بختیاری

به گزارش راستابلاگ یكی از فرماندهان پیشكسوست ارتشی اظهار داشت: به اعتقاد بنده لطمه در پژوهش نمی تواند خارج از دوگانگی نگاه و گفتمان باشد.



به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، امیر سرتیپ دوم ستاد مسعود بختیاری از فرماندهان پیشكسوت ارتش كه در «اولین نشست هم اندیشی تعدادی از پژوهشگران حوزه دفاع مقدس» سخن می گفت به لطمه شناسی در پژوهش حوزه دفاع مقدس اشاره نمود و اظهار داشت: عمده ترین فاكتور در این لطمه دوگانگی نگاه و گفتمان است.

وی اضافه كرد: به اعتقاد بنده لطمه در پژوهش نمی تواند خارج از این دو نگاه باشد چون هر كسی با دید خودش نگاه می كند و بر این اساس پژوهش را انجام می دهد.

در ادامه این جلسه سردار گلعلی بابایی پژوهشگر و نویسنده حوزه دفاع مقدس بیان كرد: كسب جایزه جلال در بخش مستند نگاری توسط محسن كاظمی پژوهشگر عرصه انقلاب و دفاع مقدس برای ما و كسانی كه در این عرصه فعال می باشند موجب افتخار است.

وی اظهار داشت: به نظر خیلی از اندیشمندان اگر می خواهیم به وقایع تاریخی ارزش بدهیم تا در بزنگاه های حساس دستخوش تحریف نشوند، باید در شیوه نگارش حتما پژوهش را اصل قرار دهیم. پژوهشگر چیزی را می یابد كه منابع نمی توانند آنرا در اختیارش بگذارند و آن روایت اندیشه تاریخ نگارانه پژوهشگر و تفكر و تعقل تاریخی از حوادث روزگار و شخصیت های تاریخی است.

بابایی اضافه كرد: یك مستند نگار پیش از آن كه مؤلف یا مدون باشد باید محقق قابلی باشد یعنی حق واقعه را پیدا و پس ازآن مبادرت به نگارش اثر كند. اگر این نگاه را قبول داشته باشیم باید بپذیریم كه در یك كار مستند امر تحقیق مقدم بر تدوین است. جنگ یك مقوله عام است كه نوشتن هر یك از عرصه های خاص زیرمجموعه آن، تعریف مشخص خودش را دارد.

وی با اشاره به اینكه عبارت مستند نگاری جنگ یك عبارت كلی است، توضیح داد: وقتی می گوییم مستند نگاری جنگ باید تكلیفمان را با نقطه محوری پژوهش از قبل مشخص نماییم به این معنا كه آیا هدف این مستند نگاری در حوزه جنگ فی المثل در حوزه تحولات جغرافیای نظامی محل وقوع جنگ است یا ثبت متكی به اسناد و مدارك دست اول عملكرد نیروهای رزمنده در نبردهای پی در پی جنگ موردنظر است؟ آیا پژوهش و نگارش یك اثر مستند هدفش معطوف است به اقلیم ها یا هدف اصناف و اقشار اجتماعی دخیل در جنگ هستند و یا گروه های رزمی هستند؟ بحث پژوهش در هر یك از این ها متفاوت می باشد.

گلعلی بابایی اضافه كرد: هدف پژوهشگر یا نویسنده ادبیات مستند جنگ، نگارش و تدوین خاطرات شفاهی یا سرگذشت نامه یكی از انسان های درگیر در هنگامه نبرد است شامل فرماندهان ارشد بسیجی، ارتشی، سپاهی، سربازان. یا سرگذشت نامه یك دختر آواره جنگ یا یك زن امدادگر است كه در ایام آغازین جنگ مثلا در فلان جبهه اسیرشده است.

وی با اشاره به اینكه در پرداختن به این مقوله ها باید این ملاحظات را در نظر داشته باشیم و برای كاری كه می خواهیم انجام دهیم سناریو بنویسیم، اضافه كرد: در ادامه باید تدوین نهایی آن سناریو را موبه مو اجرا نماییم حتی از قواعدی نظیر منحنی كشش، فاصله گذار و دیگر صناعات ادبی جهت افزودن به جذابیت اثر استفاده نمائیم. ما تاریخمان را باید تاریخ جذاب و حتی در چارچوب قصه و رمان و داستان پیاده نماییم.

پژوهشگر و نویسنده حوزه دفاع مقدس با اشاره به مستند نگاری در دوران هشت سال دفاع مقدس، تصریح كرد: با عنایت به حضور راویانی كه از سال دوم جنگ توسط دفتر سیاسی سپاه به یگان های تازه تأسیس سپاه اعزام شده بودند در كوران عملیات ها لحظه به لحظه عملیات را مستند نگاری كرده بودند می توانیم ادعا نماییم كه امروزه بخش عظیمی از بار تاریخ نگاری جنگ توسط همان راویان حمل می شود.

وی اضافه كرد: این عده همانند سایر رزمندگان در عرصه های جنگ حضوری فعال داشتند و رویدادهای دوران دفاع مقدس را ثبت كردند. در این مقطع با عنایت به گسترش فناوری اطلاع رسانی ضبط حادثه به صورت صوتی و تصویری موجب اعتبار بیشتر اسناد این پدیده تاریخی شد و به همین خاطر مراجعه به چنین مستنداتی فضای مطمئن تری برای پژوهشگران جهت تبیین وقایع دوران دفاع مقدس فراهم نموده است كه یكی از الزامات كار پژوهشی به خصوص از نوع تاریخی آن راجع به همین اسناد و مدارك موجود است.

گلعلی بابایی درانتها با اشاره به به مشكلات دسترسی به این اسناد عنوان كرد: تبعا در مورد دفاع مقدس چه در زمان وقوع حادثه و چه بعدازآن، مواد خام بسیاری برای بازگشت مورخ وجود دارد كه خیلی از آنها دسته بندی شده و بعضی از آنها نیز در شمار اسناد طبقه بندی شده و محرمانه قرارگرفته اند كه مشكلات دسترسی به این اسناد از عمده معضلات حوزه مستند نگاری و خصوصاً پژوهش دفاع مقدس است.





منبع:

1398/09/25
14:31:09
5.0 / 5
4271
تگهای خبر: فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴