سالگرد عدد پی مبارک!

سالگرد عدد پی مبارک!

راستابلاگ: امروز سالروز جشن جهانی «عدد پی» است؛ عددی ویژه که نقش منحصر به فردی در پیشرفت های علمی و فناوری بشر ایفا کرده است.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، هر ساله در تاریخ ۱۴ مارس، برای اعداددوستان و ریاضیدانان روزی برای مکث و تأمل روی معروف ترین عدد گُنگ، یعنی عدد پی(۳.۱۴) است.
این عدد به ظاهر ساده که با نماد «π» نوشته و شناخته می شود و با اعداد ۳.۱۴ بیان می شود، حال یادآور این است که ریاضیات چقدر می تواند در دنیای پیشرفته ما کاربردی، شاعرانه و عمیق باشد.
امروز در حقیقت جشن سالانه ثابت ریاضی عدد π است. روز π از این جهت در تاریخ ۱۴ مارس جشن گرفته می شود که ماه مارس سومین ماه از سال میلادی است و ۱۴ نیز نخستین ارقام اعشار در عدد π است.
این روز نخستین بار در ایالات متحده و در سال ۱۹۸۸ توسط لری شاو(Larry Shaw)، کارمند یک موزه علم در سانفرانسیسکو جشن گرفته شد. جشن ها در این روز اغلب شامل خوردن پای(کیک و شیرینی-به خاطر مشابهت تلفظ کلمه پای با عدد π) یا برگزاری مسابقات خوانش عدد π است.
در سال ۲۰۰۹ بود که مجلس نمایندگان ایالات متحده از تعیین یک روز برای عدد π حمایت کرد. عاقبت چهلمین کنفرانس عمومی یونسکو نیز روز π را به عنوان روز جهانی ریاضیات در نوامبر ۲۰۱۹ تعیین کرد.
عدد π چیست؟
پی(π) ثابتی است که نسبت بین محیط دایره و قطر آنرا توصیف می کند. این یک عدد گنگ است که به طور معمول با دو رقم اعشار بصورت ۳.۱۴ خلاصه و نوشته می شود.
آیا می خواهید بقیه آنرا بدانید؟ با توجه به این که این عدد هیچ گاه تمام نمی گردد، کامل نوشتن آن غیر ممکنست و بطور معمول در نهایت تا ۲۰۰ رقم اعشار نوشته می شود.


نماد عدد پی که حرف یونانی π است، ازطریق یک معلم ریاضیات ولزی در قرن هجدهم به نام ویلیام جونز(William Jones) برگزیده شد.
بطور نمادین، اصطلاح «پی» برای چیزی بالاتر از یک عدد صِرف برگزیده شد. پیش از استفاده از آن در اوایل قرن هجدهم، کمیت با عبارات و کسری نشان داده می شد که هیچ کدام به اندازه کافی دنباله ای نامفهوم و بی نهایت طولانی از اعشار غیر تکراری را منعکس نمی کردند.
عدد π نخستین بار چه زمانی محاسبه شد؟
بنظر می رسد از زمانی که با دایره ها سر و کار داشته ایم، می دانستیم که برای تشکیل محیط یک دایره، بدون توجه به اندازه آن، حدودا سه قطر طول می کشد.
حتی شواهدی از این نسبت در بین ریاضیات بابِلی های باستان در حدود ۴۰۰۰ سال پیش وجود دارد که می دانستند محیط شش ضلعی که بطور منظم داخل یک دایره نشسته است، برابر با ۶ برابر شعاع آنست که به ما مقدار ۳.۱۲۵ را می دهد.
پاپیروسی موسوم به Rhind که حدودا در سال ۱۶۵۰ پیش از میلاد در مصر باستان تولید شده است، ادعا می کند که اگر قرار بود یک نهم از قطر را بردارید و روی باقی مانده، یک مربع بسازید، این مساحت همان دایره ای است که برابر با ۳.۱۶۰۴۹ است.
ارشمیدس نیز با بهره گیری از چندضلعی ها مانند بابلی ها، با ضرب اضلاع به مقدار مشابهی رسید.


چرا عدد π اینقدر محبوب است؟
عدد π به عنوان یک ثابت برای همه دایره ها، یک اصل اساسی است که می تواند برای مساعدت با توصیف قشر بزرگی از پدیده ها و مفاهیم در سراسر فیزیک و هندسه استفاده گردد.
این موجب می شود که آنرا در قشر بزرگی از کاربردها برای تحلیل و بررسی و توصیف جهان طبیعی، از پیچ و خم رودخانه ها تا ساخت اتم ها مفید کند.
حتی در جایی که دایره ها بلا فاصله درگیر نمی شوند، عدد π می تواند ظاهر عجیبی بوجود آورد.
عدد π فراتر از کاربردهای عملی و ریاضی خود، روی حس زیبایی شناسی نیز موثر است.
همانطور که گفته شد، یکی از کارکنان یک موزه علم در سانفرانسیسکو به نام «لری شاو» در سال ۱۹۸۸ در خلوت خود دریافت که تاریخ ۱۴ مارس می تواند منعکس کننده سه عدد اول عدد π یعنی ۳.۱۴ باشد.
از آنجا روز بزرگداشت عدد π متولد شد. حال بعد از سه دهه، این روز در سرتاسر جهان با به اشتراک گذاشتن نکات مهم، مسایل ریاضی و پخت یکی از معروفترین کیک و شیرینی های جهان یعنی «پای» جشن گرفته می شود.



منبع:

1403/12/25
11:32:33
5.0 / 5
87
تگهای خبر: فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱