کشف جدیدی در رابطه با تولید جیوه سمی توسط میکروب ها

کشف جدیدی در رابطه با تولید جیوه سمی توسط میکروب ها

به گزارش راستابلاگ، محققان آمریکایی در پژوهش جدید خود، به کشف جدیدی در رابطه با نحوه تولید نوع سمی جیوه توسط میکروب ها رسیده اند.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، جیوه یک فلز سنگین است که به علت سمی بودن معروف شده اما خطرناک ترین شکل آن یعنی «متیل جیوه» یک تهدید منحصربه فرد برای سلامتی انسان و محیط زیست به حساب می آید. یک پژوهش جدید، فرایند بیولوژیکی حیاتی ورای این دگرگونی را کشف کرده است که عوامل مولکولی دخیل در آنرا آشکار می سازد.
به نقل از ساینس بلاگ، دانشمندان دهه ها در تلاش بودند تا بفهمند میکروب ها چگونه عنصر جیوه را به متیل جیوه تبدیل می کنند. متیل جیوه به علت انباشتگی در غذاهای دریایی و ایجاد صدمه های عصبی در انسان معروف است. این روند تبدیل بوسیله ی یک سیستم پروتئین میکروبی به نام «HgcAB» تسهیل می شود که به علت کم بودن و حساسیت به عوامل محیطی، مطالعه آن چالش برانگیز است.
در یک همکاری پیشگامانه، محققان «آزمایشگاه ملی شتاب دهنده اسلک»(SLAC National Accelerator Laboratory) و «دانشگاه میشیگان»(UMich) موفق شدند با استفاده از روش های پیشرفته طیف سنجی اشعه ایکس به جداسازی و شناسایی HgcAB بپردازند. «ریتی سارنگی»(Riti Sarangi) دانشمند ارشد لابراتوار ملی شتاب دهنده اسلک اظهار داشت: پیش از این که بتوانیم به یک استراتژی موثر برای اصلاح متیل جیوه دست پیدا کنیم، باید این فرایند مهم را درک نماییم.
یک کشف مهم این پژوهش، شناسایی «اس-آدنوزیل-ال-متیونین»(S-adenosyl-L-methionine) بعنوان عرضه دهنده متیل در این فرایند بیوشیمیایی بود. پیش از این، دانشمندان مشکوک بودند که مولکول دیگری به نام «متیل تتراهیدروفولات»(methyltetrahydrofolate) این نقش را ایفا می کند. آشکارسازی در رابطه با اس-آدنوزیل-ال-متیونین، یک راه جدید را برای توسعه راهبردهای کاهش آلودگی متیل جیوه عرضه می دهد. «استیو راگزدیل»(Steve Ragsdale) استاد دانشگاه‌ یشیگان و از محققان این پروژه عقیده دارد که امکان دارد در نهایت بتوان از آنالوگ های اس-آدنوزیل-ال-متیونین برای خنثی کردن متیل جیوه در محیط بهره برد.
این گروه پژوهشی به اشعه ایکس پرانرژی در «منبع نور سنکروترون استنفورد»(SSRL) برای تحلیل پروتئین های HgcAB خالص سازی شده تکیه کردند. این شیوه پیچیده به آنها امکان داد تا تعاملات را در سطح مولکولی ببینند و یک تصویر آشکار را از نحوه مشارکت اس-آدنوزیل-ال-متیونین در فرایند متیلاسیون عرضه کنند.
نتایج این پژوهش فراتر از درک سمی بودن جیوه است. دانشمندان با تعیین دقیق مسیرهای بیوشیمیایی دخیل می توانند راه های جدیدی را برای قطع یا معکوس کردن فرایند متیلاسیون کشف کنند. این کار می تواند به عرضه راهکارهای عملی برای کاهش آلودگی جیوه در اکوسیستم های آبی بیانجامد.
این پژوهش، چالش های مهمی را هم برجسته می کند. تولید و تثبیت پروتئین های HgcAB نیازمند سال ها تلاش و روش های نوآورانه است. سارنگی تصریح کرد که این پژوهش، گامی به سمت کاربردهای گسترده تر است اما به سرمایه گذاری مداوم در تحقیقات بیوشیمیایی نیاز دارد.
این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.



منبع:

1403/08/28
09:15:19
5.0 / 5
35
تگهای خبر: دانشگاه‌ , سیستم , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳