بسته اخبار علم و فناوری
معرفی برندگان نوبل شیمی ۲۰۲۴
به گزارش راستابلاگ، دنیای علم و تکنولوژی امروز ۱۸ مهر شاهد رخدادهای جالبی بود که این خبر به اختصار به آنها پرداخته است.
به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. حالا در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار می پردازیم.
دلایل ضعف دانشگاه ا در نقش آفرینی برای حل مسائل کشور
عضو شورای سیاست گذاری جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد، اظهار داشت: ضعف کلیدی دانشگاه ها در ارتباط یافتن با مسائل کشور به سبب تمرکز بر آموزش و پژوهش های پایه ای که صرفا در محیط های آکادمیک منتشر می شود، بوجود آمده است و این سبب می شود از نقش آفرینی دانشگاه ها و درگیری آنها با مسائل واقعی جلوگیری شود. سیدمحمدصادق امامیان در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینکه مرحوم روستاآزاد دو یادگار کلیدی از خود به ارمغان گذاشتند، اظهار داشت: ارتباط دانشگاه با صنعت، یکی از یادگاری های مرحوم روستاآزاد است که این مؤلفه در دوران معاونت و ریاست وی در دانشگاه صنعتی شریف گسترش یافت. قطعا، مرحوم روستاآزاد از مؤثرترین افراد در شکل گیری زیست بوم فناوری و نوآوری در دانشگاه شریف است.
جاماندگان از جایزه «نوبل» چه جوایزی می توانند دریافت کنند؟
هر سال در ماه اکتبر، دانشمندان مشتاقانه منتظر اعلام جوایز نوبل در رشته های فیزیک، شیمی و پزشکی هستند. اما خیلی از محققانی که خارج از این حوزه ها کار می کنند، امکان دارد فرصت های تحسین بین المللی که با برنده شدن جایزه نوبل بعنوان معتبرترین جایزه در علم، حاصل می شود را از دست بدهند. خیلی از افراد در مورد گسترش دسته بندی های نوبل بحث و صحبت کرده اند، به صورت ویژه به این علت این کار را انجام داده اند که علم از زمان تاسیس جوایز نوبل در سال ۱۹۰۰ به صورت فزاینده ای به شکل بین رشته ای رشد کرده است. دراین میان، جوایزی برای ارج نهادن به رشته های حذف شده از نوبل به وجود آمده است.
ردپای تغییر اقلیم در افزایش شدت گردوخاک و افزایش بارش های تندری/اثرات پدیده های «فَرین» بر سرطان
معاون پژوهش و آموزشی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با تکیه بر این که نشانه های تغییر اقلیم در دریاها و سواحل ایران مشهود است، اظهار داشت: مطالعات ما در حوضه دریاچه ارومیه نشان داده است بارش برف کاهش داشته و ضمن افزایش دما، بارش های تندری هم درحال افزایش است و در سواحل دریای خزر شدت و تعداد بارش برف های سنگین افزایش دارد و نتایج تحقیقات اخیر نشانگر وقوع رخداد و شدت پدیده گرد و خاک در سواحل و جزیره های جنوبی ایران است و این ردپای تغییرات اقلیمی بر روی آب و هوای کشور نشان دهنده صدمه پذیر بودن کشور از گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی است.
طرز قرارگیری اشتباه بازو می تواند سبب تشخیص نادرست فشار خون شود
تاکنون به این فکر کرده اید که آیا نحوه قرار دادن بازویتان در حین تشخیص فشار خون امکان دارد بتواند بر نتایج تاثیر بگذارد؟ یک مطالعه جدید نشان داده است که کاملا می تواند و این تفاوت می تواند به معنای تفاوت بین سلامتی و تشخیص مبتلا شدن به فشار خون بالا باشد. محققان دانشگاه جان هاپکینز دریافته اند که موقعیت های معمولی قرارگیری بازوها می تواند به میزان قابل توجهی اندازه گیری فشار خون را مبتلا به اختلال کند. این مطالعه که در مجله JAMA Internal Medicine انتشار یافته است، نشان داده است که قرارگیری بازو در حالت استراحت یا قرار دادن آن در کنار خود در حین بررسی فشار خون می تواند تا ۱۰ شماره خوانش فشار خون را افزایش دهد.
سرمایه گذاری خطرپذیر ۳۲۰۲ میلیارد تومانی در اکوسیستم نوآوری کشور
طبق گزارش سالانه انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر کشور، این انجمن بیشتر از ۹ هزار میلیارد تومان سرمایه ثبتی دارد و حجم سرمایه گذاری خطرپذیر آن به ۳۲۰۲ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ و حجم عرضه تسهیلات توسط اعضای انجمن در سال ۱۴۰۲ به عدد ۲۱۵۳ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر کشور در محل نمایشگاه بین المللی اصفهان از گزارش سالانه عملکرد اعضای خود رونمایی نمود. این گزارش، باهدف انعکاس شفاف وضعیت تأمین مالی نوآوری و عرضه آمار و تحلیل های جامع در سرفصل های سرمایه گذاری خطرپذیر، تسهیلات، ضمانت نامه و جمع سپاری مالی به همت انجمن سرمایه گذاری خطرپذیر تهیه شده است.
رتبه ۱۷ ایران در تولید علم هوش مصنوعی و ۷۰ در کاربرد
رئیس شورای تخصصی هوش مصنوعی اظهار داشت: ایران در تولید علم هوش مصنوعی رتبه هفدهم را دارد، اما در زمینه توسعه کاربردهای هوش مصنوعی در رتبه های ۷۰ تا ۹۰ قرار دارد. صادق خانی علی اکبری در حاشیه بازدید از یکی از شرکتهای استارت آپی فعال در حوزه آموزش و کاربرد هوش مصنوعی، اظهار داشت: وقتی یک فناوری توانایی تاثیر بر سبک زندگی مردم و خلق دنیای جدیدی برای بشریت دارد، ما هم باید با قدرت به استقبال آن برویم. آگاهی از نحوه خلق و استفاده از هوش مصنوعی به ما کمک می نماید تا سبک زندگی خویش را متناسب با این تحولات جدید تطبیق دهیم.
حضور ایران در میان ۵ کشور دارنده نانوکاتالیست تولید بنزین
یکی از شرکتهای فناور با تولید نانوکاتالیست های پیشرفته تولید بنزین، ایران را در بین ۵ کشور دارنده این فناوری قرار داده است. نانوکاتالیست های تولید بنزین، یکی از ضروری ترین و راهبردی ترین نانوکاتالیست های مورد نیاز در صنعت پالایشگاهی کشور در جهت تولید بنزین با استانداردهای یورو ۴ و ۵ (عدد اکتان بالا) است. نانوکاتالیست نفتا ریفرمینگ بر پایه گاما آلومینای نانوساختار، یکی از این مواد است که برای تولید بنزین در پالایشگاه ها یک ماده حیاتی و بنیادین به حساب می آید. این نوع نانوفرآورده ها، برای تولید بنزین و مواد آروماتیک در پالایشگاه ها به کار می رود و مشخصه طول عمری بین ۸ تا ۱۰ سال دارد.
زمین یک سفینه فضایی بزرگ است!
زیستگاه های فضایی و زمین هر دو به سیستم های حلقه بسته متکی هستند و ازاین رو میتوان گفت زمین شباهت زیادی به ایستگاه فضایی بین المللی دارد و تنها مقیاس آنها متفاوت می باشد. تصور کنید در مکانی زندگی می کنید که بقای شما به زندگی با محدودیت های مشخص بستگی دارد. برای مثال مصرف نکردن غذا و انرژی بیشتری نسبت به آن چه تولید می کنید، ایجاد آب شیرین و هوای کافی به منظور زندگی، کاهش ضایعات به حداقل، بازیافت هر چیزی که می توانید و اجتناب از آلوده کردن محیط اطراف همچون این محدودیت ها هستند. این همان چیزی است که فضانوردان باید تا حدی در ایستگاه فضایی بین المللی با آن روبرو شوند و در سکونتگاه های آینده روی ماه یا مریخ تا حد زیادی با آن مواجه خواهیم بود.
آماده انجام «MRI» می شدم که فهمیدم نوبل فیزیک بردم!
جفری هینتون، برنده جایزه نوبل فیزیک ۲۰۲۴، تماس تلفنی از استکهلم را در ساعات اولیه در اتاق هتلی در کالیفرنیا دریافت کرد و لهجه های مختلف سوئدی به او اطمینان داد که جایزه نوبل فیزیک او واقعی است. در این مصاحبه که درست بعد از اطلاع یافتن از دریافت جایزه ضبط شده است، وی در مورد وضعیت یادگیری ماشینی، نیاز مبرم به تحقیقات ایمنی و امیدواری هایش به این که این جایزه امکان دارد سبب شود مردم ترس هایی را که او ابراز می کند، جدی تر بگیرند، صحبت می کند.
چین باتری مریخی ساخت
انسان ها برای فرود آمدن و کاوش سیاره سرخ در سالهای آینده درحال آماده شدن هستند، اما با وجود منابع محدود و شرایط سخت این سفر، هرچه سبک تر سفر نماییم، بهتر است. یک مانع بزرگ، یک منبع انرژی ثابت برای پایگاه ها، مریخ نوردها و سایر تجهیزات مورد نیاز برای اکتشاف و سکونت در مریخ است. از آنجاییکه انتقال خیلی از زیرساخت ها به مریخ دشوار است، محققان به دنبال راهکارهای جایگزین هستند. حالا گروهی از دانشمندان دانشگاه علم و فناوری چین چاره جدیدی عرضه کرده اند و آن، ساخت باتری منحصر به فردی است که از جو مریخ بعنوان منبع انرژی استفاده می نماید.
ناسا از گیمرها برای بازی فضایی دعوت کرد
ناسا از گیمرها، آموزگاران و دانش آموزان دعوت کرده است با شرکت در جدید ترین همکاری آن با سازنده بازی ویدئویی «ماینکرفت»(Minecraft)، دنیای جدیدی را با الهام از «تلسکوپ فضایی جیمز وب» بررسی نمایند. این برنامه به شرکت کنندگان امکان می دهد تا اکتشافات ناسا را با ماژول های تعاملی در رابطه با شکل گیری ستاره ها، سیاره ها و انواع کهکشان ها که با استفاده از تصاویر واقعی جیمز وب مدلسازی شده اند، تجربه کنند.
برای داده های هواشناسی ماهواره بومی نداریم/ارائه بدون محدودیت داده های ماهواره ای به دستگاه ها
رئیس سازمان فضایی ایران ضمن اشاره به آرشیو داده های این سازمان، اظهار داشت: ما در سازمان فضایی بعنوان دستگاه حاکمیتی آمادگی داریم بدون محدودیت این داده ها را در اختیار سازمان ها قرار دهیم. دکتر حسن سالاریه امروز در رویداد فناوری فضایی، ابزار پایش الگوهای آب و هوایی که بمناسبت هفته جهانی فضا برگزار شد، ضمن اشاره به کاربردهای تصاویر ماهواره ای در حوزه های مختلف، اظهار نمود: هم اکنون دستگاههای مختلفی در کشور از داده ها و تصاویر ماهواره ای برای حل مسائل کشور بهره برداری می کنند.
ویدئوی طوفان میلتون از پنجره کپسول دراگون
«متیو دومینیک»(Matthew Dominick) فضانورد ناسا، مناظر قابل ملاحظه ای را از طوفان میلتون ثبت کرده است که آنرا از منظر کپسول «دراگون»(Dragon) درحال حرکت به سمت خشکی نشان می دهند. دومینیک روز گذشته هشتم اکتبر یک ویدئوی تایم لپس را در حساب ایکس خود منتشر نمود و طوفان میلتون را از پنجره کپسول دراگون شرکت «اسپیس ایکس»(SpaceX) که به ایستگاه فضایی بین المللی متصل است، نشان داد.
مولکول مهم ترمیم زخم کشف شد
محققان «مؤسسه کارولینسکا»(Karolinska Institute) و «آکادمی علوم پزشکی چین»(CAMS) یک مولکول آران ای را شناسایی کرده اند که برای ترمیم زخم مهم می باشد. این پژوهش می تواند نتایج مثبتی را برای درمان زخم هایی به همراه داشته باشد که ترمیم آنها دشوار است. این پژوهش بر فرآیندهای مولکولی مؤثر در ترمیم زخم متمرکز است که انتقال را از مرحله التهاب –مکانیسم دفاعی- به مرحله تکثیر -تشکیل سلول های جدید برای ترمیم بافت صدمه دیده- تنظیم می کند. این گروه پژوهشی، «مولکول های طولانی آران ای غیر رمزگذار»(lncRNA) را در زخم های پوست انسان به دست آمده از نمونه های بافت بررسی نموده اند که از بیمارستان دانشگاه کارولینسکا دریافت کرده بودند و یک تنظیم کننده کلیدی را در بهبود زخم یافتند.
عدم توافق برای ساخت ماهواره هواشناسی ۲۰ میلیاردی و در نهایت خرید رادار ۸۰ میلیاردی!
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جوی از همکاری صاایران برای ساخت ماهواره هواشناسی اطلاع داد و اظهار داشت: این توافق از جانب سازمان هواشناسی پذیرش نشد، ولی مبادرت به خرید ماهواره ۸۰ میلیارد تومانی شد. دکتر مهدی رهنما امروز در رویداد فناوری فضایی، ابزار پایش الگوهای آب و هوایی که بمناسبت هفته جهانی فضا برگزار شد، اظهار داشت: ما برای مدل سازی ها و پیشبینی آب و هوا احتیاج به تصاویر ماهواره ای داریم و اگر داده های ماهواره ای را در اختیار نداشته باشیم، پیشبینی های دقیقی نخواهیم داشت. ۶۰ تا ۷۰ درصد مدلهای عددی ما از راه تصاویر ماهواره ای خواهد بود و در صورتیکه سامانه هایی را در اختیار داشته باشیم که وابستگی ما را به اینترنت کم کند، می توانیم دقت ها را روز به روز افزایش دهیم.
شکار پهپادها توسط سلاح هدایت شونده با هوش مصنوعی
وزارت دفاع ایالات متحده یک قرارداد ۲۵۰ میلیون دلاری با شرکت سازنده فناوری دفاعی و تسلیحات «آندوریل»(Anduril Industries) مستقر در جنوب کالیفرنیا برای عرضه قابلیت های پیشرفته دفاع هوایی منعقد کرده است. بعنوان بخشی از این قرارداد، آندوریل موظف است بیشتر از ۵۰۰ جت پهپاد رودرانر-ام(Roadrunner-M) را به وزارت دفاع آمریکا تحویل دهد. جت پهپاد Roadrunner-M یک رهگیر عمود پرواز(VTOL) با قدرت انفجاری بالاست که می تواند تهدیدات هوایی را از بین ببرد.
برندگان نوبل شیمی ۲۰۲۴ معرفی شدند
آکادمی سلطنتی علوم سوئد جایزه نوبل شیمی ۲۰۲۴ را به دیوید بیکر(David Baker) «برای طراحی پروتئین محاسباتی» و نیمی دیگر را به صورت مشترک به دمیس حسابیس(Demis Hassabis) و جان ام. جامپر(John M. Jumper) برای پیشبینی ساختار پروتئین اهدا کرد. قابل ذکر است که از سال ۱۹۰۱ تا سال گذشته(۲۰۲۳) مجموعا ۱۱۵ جایزه نوبل شیمی به ۱۹۲ دانشمند اهدا شده بود و مسن ترین و جوان ترین برنده نوبل شیمی به ترتیب ۹۷ و ۳۵ سال داشته اند که جان گودیناف ۹۷ ساله در سال ۲۰۱۹ و فردریک ژولیوت ۳۵ ساله در سال ۱۹۳۵ موفق به کسب این جایزه شدند. دو شیمیدان هم تابحال دو بار موفق به کسب این جایزه شده اند.
قدرت تفکیک زمانی ۴ روزه «خیام» برای تصویربرداری از حوادث زمینی/همکاری «پست» با فضایی ها
مشاور رئیس سازمان فضایی ایران اظهار داشت: قدرت تفکیک زمانی ماهواره «خیام» کمتر از ۴ روز است، به این معنا که اگر در جایی از کشور حادثه ای رخ دهد، در حداکثر بازه زمانی ۴ روز می تواند تصویربرداری کند. دکتر علی صادقی نائینی امروز در رویداد فناوری فضایی، ابزار پایش الگوهای آب و هوایی که بمناسبت هفته جهانی فضا در پژوهشگاه هواشناسی برگزار شد، ضمن اشاره به کاربردهای داده های ماهواره «خیام»، اظهار داشت: این ماهواره در ۱۸ خرداد سال ۱۴۰۱ پرتاب شد. این ماهواره مجهز به دوربین اپتیک با قدرت تفکیک یک متر و ۴ باند طیفی و عرض تصویربرداری ۱۲.۵ کیلومتر است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب