جزئیات تنوع و گستردگی ۶ زیست بوم جنگل های ایران

جزئیات تنوع و گستردگی ۶ زیست بوم جنگل های ایران

به گزارش راستابلاگ، به اعتقاد محققان، ایران دارای تنوع زیست بوم های جنگلی، زیست بوم جنگلی مرتعی، کوهستانی، بیابانی و آبی است و زیست بوم جنگلی ارسباران بعنوان ذخیره گاه زیست کره در یونسکو ثبت جهانی شده است.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، دکتر هادی کیادلیری، عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه‌ زاد واحد علوم و تحقیقات امروز در پنل تخصصی تنوع زیستی ششمین کنگره بین المللی و هجدهمین کنگره ملی ژنتیک که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، ضمن اشاره به موقعیت جغرافیایی ایران، اضافه کرد: مساحت ایران یک میلیون و ۶۴۸ هزار و ۱۹۵ کیلومتر است که قطر بزرگ کشور از دامنه های آرارات تا بندر گواتر ۲۲۵۰ کیلومتر و قطر کوچک ایران ۱۴۰۰ کیلومتر از سرخس تا دهانه اروند رود است.
وی با اشاره به اینکه ایران در نیمکره شمالی و فاصله مناسب از خط استوا و در شرق منطقه خاورمیانه قرار دارد، اضافه کرد: ایران دارای تنوع زیست بوم های جنگلی، زیست بوم جنگلی مرتعی، کوهستانی، بیابانی و آبی است.
کیادلیری اضافه کرد: از ۱۶۴ میلیون هکتار کشور، ۸۲ درصد دارای منابع تجدیدشونده است، ضمن آنکه ۷/۶ درصد آن به جنگلها اختصاص دارد؛ این میزان شامل ۱۲/۴ است.
وی مساحت مراتع کشور را ۸۵ میلیون هکتار عنوان نمود که ۵ درصد مساحت کشور را شامل می شود و افزود: مناطق بیابانی و کویری کشور در مساحتی حدودی ۳۴ میلیون هکتار توسعه یافته است.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، وسعت جنگل های کشور را حدود ۱۴/۳ میلیون هکتار عنوان نمود و اظهار داشت: زیست بوم های جنگلی کشور شامل جنگل های هیرکانی که در لیست میراث طبیعی جهان است، جنگل های ارسباران، جنگل های زاگرس، جنگل های ایران_تورانی، جنگل های خلیج عمانی و جنگل های مانگرو می شود.
کیادلیری ضمن اشاره به منابع جنگلی کشور، جنگل های هیرکانی را همچون این مناطق ذکر کرد و اظهار داشت: جنگل های هیرکانی از منطقه هیرکن جمهوری آذربایجان آغاز می شود و تا استان گلستان در ایران ادامه دارد؛ نوار باریک سبز بین دریای خزر و رشته کوه البرز است.
وی افزود: مساحت کل جنگل های ناحیه رویشی ارسباران ۵۵۸۲۰۰ هکتار است که در یازده واحد هیدرولوژیک قرار دارد. این ناحیه استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل را دربر می گیرد و گونه های با ارزشی نظیر سرخدار و دره "پر" در این ناحیه رویشی قرار دارد.
کیادلیری تصریح کرد: جنگل های این منطقه بعنوان ذخیره گاه زیست کره در یونسکو ثبت جهانی شده است و گونه های اصلی شامل بلوط سیاه و سفید است.
او همینطور به جنگل های ناحیه ایران و تورانی اشاره نمود و اظهار داشت: این ناحیه رویشی در مناطق مرکزی و شرق کشور پراکنش دارند و بیشتر از ۸۴ درصد مساحت این جنگلها از انبوهی کمتر از ۲۵ درصد برخوردار می باشند.
به قول عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، جنگل های این ناحیه نقش مهمی در محافظت از خاک و پیشگیری از فرسایش بادی و کاهش گرد و غبار دارند.
کیادلیری با تکیه بر این که فلات ایران به دلیل خصوصیات جغرافیایی و اکولوژیک جزء مناطق خشک و غیر جنگلی محسوب می شوند، افزود: زیست بوم جنگلی این منطقه در دو نوع جنگلی و کوهستانی است که در جنگل های بیابانی دارای گونه های چوبی مختلف مانند درخت تاغ، گز، اسکنبیل و قیچ است.
وی افزود: جنگل های کوهستانی در ارتفاعات فلات مرکزی از حدود ۱۵۰۰ متر به بالا است.
کیادلیری افزود: جنگل های ناحیه رویشی خلیج فارس از قصر شیرین در غرب کشور، شروع و به صورت نوار باریک به سمت جنوب کشیده شده و در بخش جنوبی به عرض این نوار افزوده شده است و بعد از عبور از استانهای خورستان، بوشهر و هرمزگان در استان سیستان و بلوچستان به مرز ایران و پاکستان منتهی می شود.



1403/04/18
12:31:05
5.0 / 5
299
تگهای خبر: بین المللی , تخصصی , دانشگاه‌ , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳