تغییر اقلیم علل، تاثیرات و راهکار مقابله با آن

تغییر اقلیم علل، تاثیرات و راهکار مقابله با آن

راستابلاگ: همانطور که همه ما می دانیم، زمین با مشکلی به نام تغییرات اقلیمی یا آب و هوایی روبروست که به سبب کارهای مخرب ما انسان ها بر سر زمین آمده است و حالا نیز این وظیفه ماست که خانه خودرا از شر آن برهانیم.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، در تعریف دانش نامه ویکی پدیا آمده است که تغییر اقلیم یا دگرگونی اقلیم(Climate change) یا گرمایش جهانی یا گرم شدن زمین(Global warming) نام پدیده ای است که منجر به افزایش میانگین دمای زمین و اقیانوس ها شده است. تغییرات اقلیمی به مفهوم گسترده تر شامل تغییرات بلندمدت پیشین در آب و هوای زمین نیز است.
طی ۱۰۰ سال قبل سیاره زمین به شکل غیرطبیعی حدود یک درجه سلسیوس گرم تر شده است که این مساله دانشمندان را نگران کرده است. تعدادی از دانشمندان معتقدند که دهه های پایانی قرن بیستم، گرم ترین سال ها در ۲۰۰۰ سال اخیر بوده است. بنظر می رسد کارهای صنعتی در ایجاد این مشکل بسیار مؤثر بوده اند و به گرم شدن کره زمین کمک می کنند.
از سال ۱۸۸۰ اندازه گیری دمای هوای کره زمین شروع شده است و تا حالا نیز ادامه دارد. گفته می شود که گرم شدن کره زمین در سال ۲۱۰۰ موجب خشکسالی شدید، گرمای سوزان و توفان های وحشتناک خواهد شد.
در مورد دلیلهای این پدیده، یک مجموعه از نظریه ها بر تأثیر گازهای گلخانه ای توسط انسان ها بر این پروسه مبتنی است و برخی دیگر فرآیندهایی نظیر کارهای آتشفشانی و زمین گرمایی و همین طور کارهای خورشیدی را دلیل این پدیده می دانند. استناد این دانشمندان برای گفته های خویش، وقوع دوره های سرد و گرم در طول مدت زمانی است که از عمر زمین می گذرد.
به عقیده خیلی از دانشمندان با افزایش آگاهی های عمومی، مصرف بهینه سوخت و انرژی، افزایش سطح فضای سبز و جلوگیری از تخریب جنگلها، بازیافت مواد و استفاده از انرژی های جایگزین سوخت های فسیلی مانند باد و خورشید می توان این پدیده و اثرات منفی آن بر زندگی بشر را کنترل کرد.
در نشست آب و هوایی کانکون مکزیک که در ماه دسامبر ۲۰۱۰ تشکیل شد، ۱۹۳ کشور شرکت کننده تصمیم گرفتند تا صندوقی ۱۰۰ میلیارد دلاری را بمنظور کمک به کشورهای درحال توسعه در مبارزه با گرمایش زمین تأسیس کنند.
علل و اثرات تغییر آب و هوا
به نقل از وب سایت سازمان ملل، سوخت های فسیلی شامل زغال سنگ، نفت و گاز، بیشترین سهم را در تغییرات آب و هوایی جهانی دارند و بیش از ۷۵ درصد از انتشار گازهای گلخانه ای جهانی و نزدیک به ۹۰ درصد از کل انتشار کربن دی اکسید را می سازند.
همچنین که انتشار گازهای گلخانه ای زمین را می پوشاند، گرمای خورشید را نیز به دام می اندازد که این منجر به گرم شدن کره زمین و تغییرات آب و هوایی می شود. جهان هم اکنون سریع تر از هر زمان دیگری در تاریخ ثبت شده، درحال گرم شدن است. دماهای گرم تر در طول زمان الگوهای آب و هوا را تغییر داده و تعادل معمول طبیعت را بر هم زده است که این موضوع، خطرات بسیاری را برای انسان ها و سایر اشکال حیات روی زمین به همراه دارد.



علل تغییرات اقلیم
تولید برق
تولید برق و گرما با سوزاندن سوخت های فسیلی موجب ایجاد بخش بزرگی از انتشار گازهای گلخانه ای جهانی می شود. مقدار زیادی از الکتریسیته هنوز از سوزاندن زغال سنگ، نفت یا گاز تولید می شود که کربن دی اکسید و نیتروژن اکسید تولید می کند که گازهای گلخانه ای قدرتمندی هستند که زمین را پوشانده و گرمای خورشید را به دام می اندازند.
در سطح جهان، کمی بیش از یک چهارم برق از نیروی باد، خورشید و سایر منابع تجدیدپذیر تامین می شود که برخلاف سوخت های فسیلی، گازهای گلخانه ای یا آلاینده های کمی را در هوا منتشر می کنند.
تولید کالا
تولید و صنعت، گازهای گلخانه ای تولید می کنند که عمدتا از سوزاندن سوخت های فسیلی برای تولید انرژی و ساخت چیزهایی مانند سیمان، آهن، فولاد، الکترونیک، پلاستیک، لباس و سایر کالاها تولید می شود.
معدن کاوی و سایر فرآیندهای صنعتی نیز مانند صنعت ساخت و ساز، گاز آزاد می کنند. ماشین آلات مورد استفاده در پروسه تولید اغلب با زغال سنگ، نفت یا گاز کار می کنند و تعدادی از مواد مانند پلاستیک، از مواد شیمیایی حاصل از سوخت های فسیلی ساخته می شوند. صنعت تولید یکی از بزرگترین تولید کنندگان انتشار گازهای گلخانه ای در سرتاسر جهان است.
جنگل زدایی
قطع کردن درختان جنگلها برای ایجاد مزارع یا مراتع یا به دلیلهای دیگر سبب انتشار گازهای گلخانه ای می شود، برای اینکه درختان هنگام قطع شدن، کربن ذخیره شده خودرا آزاد می کنند.
هر ساله حدود ۱۲ میلیون هکتار از جنگلها نابود می شود. از آنجا که جنگلها کربن دی اکسید را جذب می کنند، از بین بردن آنها همین طور توانایی طبیعت را برای جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای از جو محدود می کند. جنگل زدایی همراه با کشاورزی و سایر تغییرات کاربری زمین، مسئول حدودا یک چهارم انتشار گازهای گلخانه ای در جهان است.
صنعت حمل و نقل
اغلب خودرو ها، کامیون ها، کشتی ها و هواپیماها با سوخت های فسیلی کار می کنند. این امر موجب می شود صنعت حمل و نقل یکی از عوامل اصلی تولید گازهای گلخانه ای خصوصاً انتشار کربن دی اکسید باشد.
وسایل نقلیه جاده ای بیشترین سهم را به سبب احتراق فرآورده های نفتی مانند بنزین در موتورهای احتراق داخلی به خود اختصاص می دهند، اما انتشار گازهای گلخانه ای از کشتی ها و هواپیماها همچنان درحال افزایش است.
صنعت حمل و نقل حدودا یک چهارم از انتشار کربن دی اکسید جهانی در رابطه با انرژی را تشکیل می دهد و گزارش ها از روندهای موجود حاکی از افزایش قابل توجه مصرف انرژی برای این صنعت در سال های آتی است.
تولید غذا
تولید مواد غذایی موجب انتشار کربن دی اکسید، متان و سایر گازهای گلخانه ای به طرق مختلف می شود که همچون آنها می توان از جنگل زدایی و پاکسازی زمین برای کشاورزی و چرای دام، هضم توسط گاو و گوسفند، تولید و استفاده از کود برای رشد محصولات زراعی و استفاده از انرژی جهت راه اندازی تجهیزات مزرعه یا قایق های ماهیگیری که بطور معمول با سوخت های فسیلی کار می کنند، نام برد.
انتشار گازهای گلخانه ای از صنایع بسته بندی و توزیع مواد غذایی نیز ناشی می شود.
همه اینها موجب می شود که تولید مواد غذایی یکی از عوامل اصلی تغییرات آب و هوایی باشد.
برق رسانی به ساختمان ها
در سطح جهان، ساختمان های مسکونی و تجاری مسئول بیش از نیمی از مصرف برق هستند. همانطور که آنها به استفاده از زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی برای گرمایش و سرمایش ادامه می دهند، مقادیر قابل توجهی از گازهای گلخانه ای را منتشر می کنند.
تقاضای رو به رشد انرژی برای گرمایش و سرمایش، با افزایش دستگاه های تهویه مطبوع و همین طور افزایش مصرف برق برای روشنایی، لوازم خانگی و دستگاه های متصل، به افزایش انتشار کربن دی اکسید در رابطه با مصرف انرژی در ساختمان ها در سالهای اخیر کمک کرده است.
مصرف بیش از حد انرژی
خانه شما و استفاده از برق، نحوه جابجایی شما در شهر، آن چه می خورید و آن چه دور می ریزید، همگی در انتشار گازهای گلخانه ای نقش دارند. در مورد مصرف کالاهایی مانند پوشاک، لوازم الکترونیکی و پلاستیک نیز همچنین است. بخش بزرگی از انتشار گازهای گلخانه ای جهانی به خانوارها مرتبط می باشد.
سبک زندگی ما تأثیر عمیقی بر سیاره ما دارد و ثروتمندترین ها بیشترین مسئولیت را در این بین دارند، چونکه یک درصد ثروتمندترین افراد جهان مجموعاً نسبت به ۵۰ درصد از فقیرترین افراد دنیا انتشار گازهای گلخانه ای بیشتری دارند.



تاثیرات تغییر اقلیم
دماهای گرم تر
با افزایش غلظت گازهای گلخانه ای، دمای سطح زمین بیشتر می شود. دهه گذشته(۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰) گرم ترین دهه ثبت شده تاریخ رقم خورده است. از دهه ۱۹۸۰، هر دهه گرم تر از دهه قبل بوده است. حدودا تمام مناطق خشکی زمین شاهد روزهای گرم و موج گرمای بیشتری هستند.
دمای بالاتر، بیماریهای در رابطه با گرما را نیز می افزاید و کار در فضای باز را دشوارتر می کند. حریق ها آسان تر شروع می شوند و در وضعیت گرم تر سریع تر گسترش می یابند.
ضمن این که دمای هوا در قطب شمال حداقل دو برابر سریع تر از میانگین جهانی گرم شده است.
توفان های شدیدتر
توفان های مخرب در خیلی از مناطق شدیدتر و مکررتر شده اند. با افزایش دما، رطوبت بیشتری تبخیر می شود که موجب تشدید بارندگی شدید و سیل می شود و همین طور سبب توفان های مخرب بیشتری می شود.
فراوانی و گستردگی توفان های استوایی نیز تحت تأثیر گرم شدن اقیانوس است. چرخندها، توفندها و تیفون ها(Typhoon) یا چرخندهای حاره ای از آب های گرم سطح اقیانوس تغذیه می کنند. چنین توفانی اغلب خانه ها و جوامع را تخریب می کند و موجب مرگ و میر و خسارات اقتصادی هنگفت می شود.
افزایش خشکسالی
تغییرات اقلیمی در دسترس بودن آب را تغییر می دهد و در مناطق بیشتری آنرا کمیاب تر می کند. گرمایش جهانی کمبود آب را در مناطقی که از قبل تحت فشار کمبود آب هستند، تشدید می کند و منجر به افزایش ریسک خشکسالی های زراعی بر محصولات کشاورزی می شود و خشکسالی های اکولوژیکی، لطمه پذیری اکوسیستم ها را بیشتر می کند.
خشکسالی همین طور می تواند توفان های مخرب شن و گرد و غبار را برانگیزد که می تواند میلیاردها تن شن را در سراسر قاره ها جابجا کند. بیابان ها گسترش می یابند و زمین قابل کشت برای رشد مواد غذایی کاسته می شود. حالا خیلی از مردم با خطر کمبود آب کافی بطور منظم مواجهند.
اقیانوس های درحال گرم شدن و بالا آمدن
اقیانوس ها بیشتر گرمای ناشی از گرم شدن کره زمین را جذب می کنند. سرعت گرم شدن اقیانوس ها در دو دهه گذشته در تمام اعماق آنها به شدت بالا رفته است. با گرم شدن اقیانوس ها، حجم آنها بیشتر می شود، برای اینکه آب با گرم تر شدن منبسط می شود. همین طور ذوب شدن یخچال ها موجب بالا آمدن سطح دریاها می شود و جوامع ساحلی و جزیره ای را تهدید می کند.
علاوه بر این، اقیانوس ها کربن دی اکسید را جذب می کنند و آنرا از جو دور می کنند، اما کربن دی اکسید بیشتر، اقیانوس ها را اسیدی تر می کند که زندگی دریایی و صخره های مرجانی را به خطر می اندازد.
نابودی حیوانات
تغییرات اقلیمی خطراتی را برای بقای گونه ها در خشکی و اقیانوس به همراه دارد. این خطرات با افزایش دما بیشتر می شود.
به سبب این که تغییرات اقلیمی تشدید شده است، جهان درحال از دست دادن گونه های حیوانات با نرخ ۱۰۰۰ برابر سریع تر از هر زمان دیگری در تاریخِ ثبت شده بشر است.
یک میلیون گونه در چند دهه آینده در معرض خطر انقراض قرار دارند. حریق جنگلها، آب و هوای خشن و آفات و بیماریهای مهاجم همچون خیلی از تهدیدات در رابطه با تغییرات آب و هوایی هستند. این در حالیست که تعدادی از گونه ها می توانند جابه جا شوند و زنده بمانند، اما برخی دیگر نمی توانند.
غذای ناکافی
تغییرات آب و هوا و افزایش حوادث آب و هوایی شدید همچون دلیلهای افزایش جهانی گرسنگی و تغذیه نامناسب است. شیلات، محصولات زراعی و دام ممکنست از بین رفته یا تولید کمتری داشته باشند. با اسیدی شدن اقیانوس ها، منابع دریایی که میلیاردها نفر را تغذیه می کنند، در خطر هستند. تغییر در پوشش برف و یخ در خیلی از مناطق قطب شمال موجب اختلال در تامین مواد غذایی از گله داری، شکار و ماهیگیری شده است. تنش گرمایی می تواند آب و مراتع را برای چرا کم کند و موجب کاهش عملکرد محصول شود و دام ها را تحت تأثیر قرار دهد.
خطرات سلامتی بیشتر
تغییرات آب و هوایی به تنهایی بزرگترین تهدید سلامتی است که بشریت با آن مواجه می باشد. تأثیرات آب و هوایی بوسیله آلودگی هوا، بیماری، رویدادهای شدید آب و هوایی، جابجایی اجباری، فشار بر سلامت روان و افزایش گرسنگی و تغذیه نامناسب در مکان هایی که مردم نمی توانند رشد کنند یا غذای کافی پیدا کنند، به سلامت لطمه می رسانند.
هر ساله عوامل محیطی جان حدود ۱۳ میلیون نفر را می گیرد. تغییر الگوهای آب و هوا موجب گسترش بیماریها می شود و رویدادهای شدید آب و هوایی مرگ و میر را می افزایند و سیستم های مراقبت های بهداشتی را با چالش های بیشتری مواجه می کنند.
فقر و آوارگی
تغییرات آب و هوایی عواملی را بیشتر می کند که مردم را در فقر قرار داده و نگه می دارد. سیلاب ها ممکنست محله های فقیر نشین شهری را از بین ببرند و خانه ها و معیشت را ویران کنند. گرما می تواند کار در مشاغل محیط آزاد را دشوار کند. کمبود آب می تواند بر محصولات زراعی تأثیر بگذارد.
در طول دهه گذشته(۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹)، رویدادهای در رابطه با آب و هوا به طور متوسط سالانه ۲۳.۱ میلیون نفر را آواره کرده اند و خیلی از افراد را در معرض فقر قرار داده اند. اغلب پناهندگان از کشورهایی می آیند که لطمه پذیرترین و کمترین آمادگی را برای انطباق با تأثیرات تغییرات آب و هوایی دارند.



راهکارهای مقابله با تغییر اقلیم
تغییرات آب و هوایی حالا درحال وقوع است و این جدی ترین تهدید برای حیات در سیاره ماست. خوشبختانه راهکارهای زیادی برای تغییرات آب و هوایی وجود دارد و آنها به خوبی شناخته و درک شده اند.
در سال ۲۰۱۵، رهبران جهان معاهده بزرگی به نام توافق پاریس را امضا کردند تا این راهکار ها را عملی کنند.
هسته اصلی همه راهکارهای تغییرات آب و هوایی کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است که باید در اسرع وقت به صفر برسد.
از آنجا که هم جنگلها و هم اقیانوس ها نقش مهمی در تنظیم آب و هوا دارند، افزایش توانایی طبیعی جنگلها و اقیانوس ها برای جذب کربن دی اکسید نیز می تواند به توقف گرمایش جهانی کمک نماید.
راه های اصلی برای جلوگیری از تغییرات آب و هوایی، تحت فشار قرار دادن دولت و کسب وکارها برای موارد زیر است:
سوخت های فسیلی را در زمین نگه داریم. سوخت های فسیلی شامل زغال سنگ، نفت و گاز است و هر چه بیشتر استخراج و سوزانده شوند، تغییرات آب و هوایی بدتر خواهند شد. همه کشورها باید هر چه زودتر اقتصاد خودرا از سوخت های فسیلی دور کنند. سرمایه گذاری در انرژی های تجدیدپذیر. تغییر منابع اصلی انرژی ما به انرژی پاک و تجدیدپذیر بهترین راه برای توقف استفاده از سوخت های فسیلی است. اینها شامل فناوری هایی مانند انرژی خورشیدی، باد، موج، جزر و مد و انرژی زمین گرمایی است. روی آوردن به حمل و نقل پایدار. خودرو های بنزینی و دیزلی، هواپیماها و کشتی ها از سوخت های فسیلی استفاده می نمایند. کاهش استفاده از خودرو، تغییر به وسایل نقلیه الکتریکی و به حداقل رساندن سفر با هواپیما نه فقط به توقف تغییرات آب و هوایی کمک می نماید، بلکه آلودگی هوا را نیز کم می کند. مصرف بهینه انرژی در خانه ها. خانه ها نباید خشک و سرد باشند، این اتلاف پول است. دولت می تواند به خانواده ها کمک نماید تا خانه های خودرا به روشی سبز مانند عایق کاری دیوارها و سقف ها و جابه جایی از دیگ های نفت یا گاز به پمپ های حرارتی گرم کنند. کشاورزی را بهبود ببخشیم و رژیم های گیاهخواری را تشویق نماییم. یکی از بهترین راه ها برای مساعدت با افراد برای جلوگیری از تغییرات اقلیمی، کاهش مصرف گوشت و لبنیات یا روی آوردن به گیاهخواری کامل است. کسب وکارها و خرده فروشان مواد غذایی می توانند شیوه های کشاورزی را بهبود بخشند و محصولات گیاهی بیشتری را برای مساعدت با مردم در ایجاد تغییر عرضه کنند. طبیعت را بازیابی نماییم تا کربن بیشتری جذب نماید. دنیای طبیعی در پاکسازی گازهای گلخانه ای ما بسیار عالی عمل می کند، اما ما باید مراقب آن نیز باشیم. کاشت درختان در محلهای مناسب یا بازگرداندن زمین به روند طبیعی خود نقطه خوبی برای شروع است. این بدین سبب است که گیاهان فتوسنتز کننده هنگام رشد، کربن دی اکسید را از بین می برند و آنرا در خاک محبوس می کنند. از جنگل هایی مانند آمازون محافظت نماییم. وجود جنگلها در مبارزه با تغییرات آب و هوایی حیاتیست و صیانت از آنها یک راهکار مهم می باشد. قطع کردن درختان جنگلها در مقیاس صنعتی، درختان غول پیکری را که می توانند مقادیر زیادی کربن را جذب کنند، از بین می برد. با این وجود، شرکتها جنگلها را تخریب می کنند تا راه را برای پرورش حیوانات و مزارع باز کنند. دولت ها می توانند با وضع قوانین بهتر جلوی آنها را بگیرند. از اقیانوس ها محافظت نماییم. اقیانوس ها همین طور مقادیر زیادی کربن دی اکسید را از جو جذب می کنند که به پایدار نگه داشتن آب و هوا کمک می نماید. اما در خیلی از آنها بیش از اندازه صید انجام می پذیرد، برای حفاری نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند یا در معرض خطر استخراج معادن در اعماق دریا قرار می گیرند. صیانت از اقیانوس ها و زندگی در آنها در نهایت راهی برای صیانت از خود در مقابل تغییرات آب و هوایی است. میزان مصرف مردم را کاهش دهیم. انتخاب های حمل و نقل، مد، غذا و سایر شیوه های زندگی ما، همگی تأثیرات متفاوتی بر آب و هوا دارند. این تاثیر اغلب در طراحی نهفته است. برای مثال، شرکت های طراحی مُد و فناوری، محصولاتی بسیار بالاتر از آن چه واقعاً مورد نیاز است عرضه می کنند. اما در صورتیکه کاهش مصرف این محصولات ممکنست سخت باشد، مطمئناً ارزش آنرا دارد. کاهش مصرف کلی در کشورهای ثروتمندتر می تواند به کاهش فشار بر روی کره زمین کمک نماید. تولید و مصرف پلاستیک را کاهش دهیم. پلاستیک از نفت ایجاد می شود و پروسه استخراج، تصفیه و تبدیل نفت به پلاستیک یا حتی پلی استر برای لباس، بطور شگفت انگیزی کربن دارد. پلاستیک در طبیعت به سرعت تجزیه نمی گردد، بدین سبب پلاستیک زیادی می سوزد که به انتشار گازهای گلخانه ای کمک می نماید. تقاضا برای پلاستیک به سرعت درحال بالا رفتن است، بطوریکه تا سال ۲۰۵۰ تولید و دفع پلاستیک ۱۷ درصد از سهم کربن جهانی را تشکیل می دهد و این همان میزان از انتشار گازهای گلخانه ای است که طبق توافق پاریس باید در آن حد باقی بمانیم.

تغییر اقلیم در یک نگاه
علل تغییر اقلیم چیست؟
تولید برق تولید کالا جنگل زدایی صنعت حمل و نقل تولید غذا برق رسانی به ساختمان ها مصرف بیش از اندازه انرژی اثرات تغییر اقلیم چیست؟
خشکسالی شدیدتر افزایش توفان ها امواج گرما بالا آمدن سطح آب دریاها و ذوب شدن یخچال های طبیعی و گرم شدن اقیانوس ها نابودی حیوانات راه های جلوگیری از تغییرات آب و هوایی چیست؟
مصرف برق کمتر رانندگی کمتر بازیافت بیشتر بررسی تایرهای خودرو استفاده کمتر از آب گرم خودداری از محصولات با بسته بندی زیاد تنظیم ترموستات کاشت درخت خاموش کردن دستگاه های الکترونیکی بهبود کشاورزی



منبع:

1403/01/12
13:44:28
5.0 / 5
317
تگهای خبر: الكترونیكی , دستگاه , زندگی , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴