رییس شاخه مهندسی عمران فرهنگستان علوم:
تمام اسناد ایران در مورد آینده نگری باید مورد بازنگری قرار گیرند
به گزارش راستابلاگ رئیس شاخه مهندسی عمران فرهنگستان علوم با اشاره به شش سندی که در ایران در مورد آینده نگری وجود دارد و در سالهای مختلف چشم اندازی را برای آینده ایران ترسیم کرده اند اظهار داشت: این شش سند باید توسط دانشمندان و علما مورد تحلیل قرار گیرند و بخش هایی که با یکدیگر تناقض دارند و بخش هایی که دیده نشده و یا در اسناد کم رنگ است، باید با دقت بررسی شوند.
به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، دکتر رضا مکنون در مراسم روز جهانی آینده که توسط فرهنگستان علوم درحال برگزاری است، در سخنانی با عنوان «سرزمین ایران و آینده» اظهار داشت: در جهان امروز تحولات آینده وآینده نگری کلید مهم درحکمرانی کشورها است.
وی به بررسی کشور در سه لایه «جغرافیای سرزمین»، «توزیع جغرافیایی جمعیت واقوام» و «الگوی حکمرانی» پرداخت و ضمن تشریح لایه های جغرافیای سرزمین اظهار داشت: لایه جغرافیای سرزمین را می توان به پنج بخش زیرزمین یعنی گسل ها، تلاقی سطح زمین وزیرزمین یعنی آب های زیرزمینی و معادن، فیزیک سطح زمین یعنی؛ کوه ها و رودخانه ها، آب وهوا در سطح زمین و اقلیم سرزمین که تابع جریان های منطقه است، تقسیم کرد. عمده این لایه ها در ایران در وضعیت بحرانی قرار دارد و در آینده نیز شرایط وخیم تری خواهد داشت.
رئیس شاخه مهندسی عمران فرهنگستان علوم با بررسی لایه های مختلف جغرافیایی ایران به بررسی مشکلات و مخاطرات این لایه ها پرداخت و زلزله، خشکی و فرونشست زمین، تخریب و نابودی خاک و تخریب محیط زیست را بعنوان چالش های اصلی این حوزه نام برد و گفت: آینده اقلیم منطقه همگی در جهت بدتر شدن است.
مکنون با اشاره به اینکه لایه جمعیتی ایران، متشکل از اقوام مختلف است، اظهار نمود: این لایه جمعیتی بصورت غیر یکنواخت در سطح کشور پراکنده هستند. فارس ها ۶۱ درصد، آذری ۱۶ درصد، کردها ۱۰ درصد، بلوچ ها در ۲ درصد از سکونت گاه های کشور قرار دارند و این اقوام نسبت به منطقه ای که در آن مستقر هستند، از نظر آب، خاک، انرژی و... شرایط یکسانی ندارند. همین طور تمام اقوام ایرانی در خارج از مرزهای کشوردارای همسایه های مشابه هستند. بنا بر این باید دراین زمینه مدیریت درستی صورت گیرد.
وی با تاکید بر اینکه لایه جمعیتی و اقوام نیاز به توجه عدالت محور دارد، اظهار داشت: عدم توجه به این مساله در حکمرانی می تواند منجر به چالش در سطح ملی و منطقه شود.
وی به مطالعه ای که درباب ارتباط خشکسالی های ایران و سقوط حکومت ها در طول تاریخ انجام شده، اشاره نمود و اظهار داشت: ما تا کنون سیاست های مختلفی در مورد محیط زیست تصویب کردیم ولی آنها خیلی مورد توجه قرار نگرفته اند.
رئیس شاخه مهندسی عمران فرهنگستان علوم اظهار داشت: لایه حکمرانی باتوجه به دو لایه جغرافیای سرزمین و توزیع جغرافیایی جمعیت، در طول تاریخ ایران الگوهای مختلفی را تجربه کرده که این الگوهای حکمرانی همراه با موفقیت و یا شکست بوده اند.
مکنون با اشاره به شش سندی که در ایران در مورد آینده نگری وجود دارد و در سالهای مختلف چشم اندازی را برای آینده ایران ترسیم کرده اند، اظهار داشت: الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت، بلندپروازانه ترین نگاه ما به آینده است که افق آن ۱۴۴۴ است. الان مشخص شد که از نظر نظام دیدگاه ما حتی ۴۴ سال آینده را نیز پیش بینی می کنند. این با کدام علم و کدام روش انجام شده است؟
وی اشاره کرد: این شش سند باید توسط دانشمندان و علما مورد تحلیل قرار گیرند و بخش هایی که با یکدیگر تناقض دارند و بخش هایی که دیده نشده و یا در اسناد کم رنگ است، باید با دقت بررسی شوند.
رییس شاخه مهندسی عمران فرهنگستان علوم با ضمن بیان اینکه حکمرانی خوب باید باتوجه به شرایط سرزمین و اقوام آن و در نظر گرفتن تحولات پویا و سریع آینده طراحی شوند، به تحولات سیاسی، اقتصادی، فناوری های اطلاعاتی، هوش مصنوعی، توسعه ارتباطات و جهانی شدن جوامع و ارتباطات فرهنگی اشاره نمود و گفت: برای حکمرانی پایدار در ایران ایران نیاز به آینده نگری جدی در تمام ابعاد، وجود دارد.
مکنون در آخر با اشاره با اهمیت روابط ایران با همسایه ها در آمایش سرزمین اظهار داشت: تمام شهرهای مرزی ما مقرر است که با کشورهای همسایه همکاری کنند. حتی در طرح نوشته شده که دانشگاه شهد باید پایگاه آموزش دانشجویان افغانستانی شود. سیستان و بلوچستان باید در رابطه با پاکستان باشد. گفته شده که قطب های استانی ما باید نزدیک ترین اقوام به کشورهای همسایه باشند. شاید که ما روزی مشابه اتحادیه اروپا در آسیا شدیم. امیدواریم روزی چنین اتفاقی بیفتد.
منبع: rastablog.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب