جشنواره قصه گویی در پله آخر
به گزارش راستابلاگ پرونده بیست وسومین جشنواره بین المللی «قصه گویی» کانون با برگزاری آیین پایانی و معرفی برگزیدگان در همه بخش ها، بسته شد و دست اندرکاران کانون آماده تدارک دوره آتی این رویداد فرهنگی شدند.
به گزارش راستابلاگ به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل کانون، مراسم پایانی جشنواره قصه گویی، عصر روز سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰ مصادف با شب یلدا در مرکز آفرینش های هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
تا قصه هست زندگی باید کرد
در ابتدای این مراسم محمد گودرزی دهریزی، دبیر این رویداد روی صحنه آمد و اظهار داشت: به نظرم جشنواره کانون تنها یک جشنواره نیست بلکه یک جریان دلچسب و لذت بخش است که در دل خانواده ها جا دارد، حدود ۹ ماه پیش وقتی این دوره از جشنواره به صورت مجازی شروع شد، این رویا را در ذهن داشتیم که آیا در شب یلدا و شب پایانی، قصه گویان را در کنارمان خواهیم داشت یا نه؟ با آنکه فراز و فرودهایی پیش آمد اما در نهایت این جشنواره با حضور قصه گویان برگزار شد.
گودرزی دهریزی بیان نمود: سال جاری جشنواره به صورت کاملا تفکیکی برگزار گردید. دو روز اول قصه گویان بخش بین الملل به صورت حضوری و آنلاین به اجرای قصه خود پرداختند. قصه گویان خارجی تاکید داشتند که یک گواهی برای حضور در این رویداد به آنها داده شود، ضمن این که تقاضا می کردند در این رویداد به شکل مجازی اجرا کنند که این امر اعتبار جشنواره را نشان داده است. روزهای بعدی قصه های آیینی و سنتی و قصه های بخش ملی اجرا شد. از طرفی قصه گویی به زبان اشاره و بخش غیررقابتی را هم داشتیم که جذاب بود. نکته قابل توجه و بااهمیت این بود که در جشنواره دو گروه داوری در سالن داشتیم؛ گروهی که برای تک تک قصه گویان نمره می دادند و گروهی دیگر که منتقدان بودند و قصه ها را نقد کردند به صورتی که اگر از من بپرسند سازنده ترین بخش جشنواره کدام بود حتما می گویم همین جلسات نقد و بررسی. من مطمئنم سال آینده ثمرات این مورد را خواهیم دید. ما قصه های ۹۰ ثانیه هم داشتیم که چون زیاد بودند طی سه مرحله داوری شدند. قصه های صوتی را هم داشتیم که بخش جدید جشنواره بود و فکر نمی کردیم در ایران تعداد زیادی منتظر هستند که به شکل صوتی قصه تعریف کنند.
دبیر این رویداد ضمن اشاره به این که رویکردش به چنین جشنواره هایی علمی است، توضیح داد: بخش جستارنویسی را هم سال جاری به جشنواره اضافه کردیم و آثار خوبی هم به دست ما رسید و محصول آن کتابی شد به نام «قصه جو» که امروز رونمایی می شود. جشنواره به اتمام رسید، اما قصه و زندگی همچنان وجود دارد و تا قصه هست زندگی باید کرد.
قصه های خوب، بچه های خوب تربیت می کند
در ادامه و بعد از اجرای قصه «وقتی آقای شاد کچل شد» از جانب فاطمه گلچین با زبان اشاره، مهدی علی اکبرزاده مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پشت تریبون قرار گرفت و بیان نمود: روز بسیار خوبی است چونکه در کنار هم هستیم تا پرونده این رویداد را با معرفی برگزیدگان ببندیم. ما با این جشنواره و به بهانه آن، بنیان های قصه گویی را در کشور تقویت می نماییم. قصه گویی یک فرهنگ است و از دیرباز با ما بوده و خواهد بود. نباید قصه گویی را از بین ببریم چونکه همه قصه شنیدن و گفتن را دوست داریم، ما نیازمند مشارکت و همراهی بخش های مختلف فرهنگی کشور هستیم و باید قصه گویی را تقویت نماییم.
او اضافه کرد: قصه گویی هم جزوی از مهارت های زندگی است، کسی که می تواند قصه خوبی بگوید، پدر و مادر خوب و سخنران خوبی است پس وظیفه ماست که مهارت قصه گویی را در کودکان و نوجوانان و البته والدین تقویت نماییم. اگر کودکان و والدین از قصه و قصه گویی دور نباشند، این امر بنیان های خانواده را تحکیم می کند. چقدر زیباست وقتی والدین برای بچه های خود قصه می گویند و ارتباط عاطفی آنها بهتر می شود. قصه بعنوان یک ابزار در خدمت آموزش است و اگر می خواهیم مفهومی را به دیگران بیان نماییم به صورتی که آنرا درک کنند، در زندگی آنرا به کار ببرند و یادگیری عمیق صورت بگیرد، قصه یکی از مهم ترین ابزارهای یادگیری است.
به قول او، شخصیت کودک با قصه های خوب و با قهرمانان آن ایجاد می شود پس نباید از قصه های خوب برای کودکان غافل شویم.
علی اکبرزاده در ادامه اظهار داشت: قصه های خوب، بچه های خوب تربیت می کنند، قصه گفتن، قصه شنیدن و مطالعه قصه سبب می شود به کتابخوانی رو بیاوریم، همینطور از این طریق می توانیم به ترویج کتاب و کتابخوانی کمک نماییم. اگر می خواهیم جامعه به سمت تحکیم بنیان های انسانی و دینی سوق داده شود، نباید از اسطوره های دینی و ملی در قصه غافل شویم. باید در این حوزه قهرمانان ملی را به کودکان و نوجوانان بشناسانیم. وقتی قصه می شنویم تصاویر در ذهن ما ایجاد می شود، قصه یک فیلم نیست که همه یکسان آنرا ببیند، بلکه هر فرد آنرا به صورت جداگانه در ذهن خود تجسم می کند و همین آغاز خلاقیت است. این رویداد را امروز با معرفی برگزیدگان به پایان خواهیم رساند، اما در همین روز پرونده دوره بعدی را باز خواهیم کرد و امیدوارم سال بعد شرایط جامعه بهتر از امروز باشد تا به صورت حضوری بتوانیم از میهمانان پذیرایی نماییم.
هر کجای جهان بروم از جشنواره شما صحبت می کنم
در ادامه سارا قصیر، داور بخش بین الملل از کشور لبنان به صورت زنده روی خط آمد و بیان نمود: من در جنوب لبنان زندگی می کنم. به نظرم جشنواره شما عالی بود. من یک قصه گوی بین المللی هستم که به جشنواره های زیادی می روم و هر کجا بروم از جشنواره شما صحبت می کنم چون این رویداد نه تنها حرفه ای است بلکه اشتیاق و عشق شما را برای قصه شنیدن، می بینم.
بعد از اجرای قصه «خدیجه کرکرو» از جانب مریم زارع و «گره» توسط آسیه رحمتی، اعلام گردید از راضیه سلیمانی پور که در یکی از دوره های جشنواره قصد حضور داشته اما در راه تصادف کرده و گرفتار قطع نخاع شده است، قدردانی می شود. سلیمانی پور که همچنان مربی کانون است، بعنوان برگزیده ویژه این رویداد انتخاب گردید و نشان مروج قصه گویی را دریافت کرد.
جشنواره قصه گویی در سطح کشور منحصربفرد است
در ادامه مراسم علیرضا کاظمی، مشاور وزیر آموزش و پرورش روی صحنه آمد و مطرح کرد: خوشحالم که در آخرین روز فصل پاییز و در آستانه شب یلدا این توفیق نصیبم شد که به نمایندگی از وزارت آموزش و پرورش در اینجا باشم و افتخار حضور در جمع قصه گویان را داشته باشم. به دست اندرکاران این جشنواره خسته نباشید می گویم. این رویداد مدارج مختلفی را طی کرده و توانسته جایگاه خویش را در سطح ملی و بین المللی پیدا کند.
مشاور وزیر آموزش و پرورش اعلام نمود: فکر می کنم این رویداد در سطح کشور منحصربفرد باشد و کار بسیار ارزشمندی است، ضمن این که جایگاه هنر همیشه در عرصه های مختلف ممتاز است، حال آنکه بهترین ابزاری که می تواند بهترین پیام ها را منتقل کند همین عرصه هنر است و هنر قصه گویی شاید رتبه بالاتری داشته باشد، چون توانمندی های قصه گویان باید زیاد باشد، آمیزه ای از هنرهای مختلف را داشته باشند و شنوندگان را با خود همراه کنند. از همین بُعد قصه بیشترین اثر را هم در جامعه مخاطب دارد. مثلاً من به یاد دارم بدون استثنا قصه های ظهر جمعه را از رادیو گوش می دادیم و لذت می بردیم.
او اضافه کرد: تصویرسازی هنری بی بدیل است، وقتی به منابع دینی رجوع می نماییم می بینیم بخش اعظم آنرا قصه ها فراگرفته است و به زیباترین شکل نقل می شود، حتی بهترین الگوهای تربیتی در قرآن به شکل قصه به مردم منتقل می شود. از همین رو به بانیان و ایده پردازان این رویداد تبریک می گویم.
قصه و قصه گویی یکی از نیازهای ضروری جامعه ماست
کاظمی توضیح داد: امروز قصه و قصه گویی، روایت و روایتگری یکی از نیازهای ضروری جامعه ماست؛ امروزی که شکاف های ارتباطاتی به علت حاکمیت فضای مجازی بنیان خانواده را مورد هجوم قرار داده است، قصه گویی می تواند ارتباطات را تقویت و پیام های پرارزش را به جامعه منتقل کند. این جشنواره دستاوردهای زیادی برای جامعه ما دارد و سبب شکوفایی استعدادها می شود، با ارتباطاتی که بین این مجموعه و آموزش و پرورش برقرار می نماییم می توانیم از ظرفیت های این رویداد استفاده نماییم. این جشنواره می تواند یک کارگاه علمی و آموزشی برای علاقه مندان به این حوزه باشد، پژوهش های علمی خوبی به همراه داشته باشد و عرصه ارزشمندی باشد. ما با برگزاری آیین پایانی، نباید جشنواره را آخر یافته بدانیم. زمانی می توانیم موفق باشیم که بعد از ظهور استعدادها، آنها را برای مخاطبان تقویت نماییم. جامعه امروز ما به شدت نیازمند ارزش های دینی و اجتماعی قصه هاست. قصه گویی یک فرهنگ پرارزش است که خودش بار فرهنگی بسیاری زیادی دارد.
او در انتها اظهار نمود: این جشنواره ظرفیت های بالایی دارد که می تواند مخاطبان بیشتر را به خود جلب و استعدادهای بیشتری را شکوفا کند.
کانون را جای مقدسی می دانم
سپس محمد مسلمی، داور بخش ملی جشنواره بین المللی قصه گویی پشت تریبون آمد و اظهار داشت: من در سال ۷۰ با موی سیاه به کانون آمدم و حالا مویم سفید است، اما کانون را جای مقدسی می دانم. پنج سال در حوادث مختلف به روستاها رفتیم و برنامه اجرا کردیم، در سیل و زلزله به استان ها رفتیم تا قصه بگوییم، همه سفرهای ما خودش یک قصه بود. به یاد دارم در سیل نکا به ما اجازه حضور نمی دادند، در آنجا مادری را دیدم که می گفت دو فرزند داشتم که نمی دانستم کدام یک را از سیل نجات دهم اما شما مرا امیدوار کردید.
وی در ادامه خطاب به قصه گویان اظهار داشت: شما برگزیدگان خداوند هستید چون روایت می کنید و شاید بتوانید با قصه های خود کسی را خوشحال کنید و به او امید بدهید. قدر خودتان را بدانید، اگر هدیه نگرفتید، هدیه را از خداوند خواهید گرفت.
بعد از آن با حضور سعید مجیدی، محمد گودرزی دهریزی، مهدی علی اکبرزاده، علیرضا کاظمی و... از کتاب «قصه جو» رونمایی گردید.
در بخش بعدی مراسم از کتاب بیست وسومین جشنواره «قصه گویی» رونمایی گردید. همینطور در این مراسم برگزیدگان بخش های مختلف جشنواره اعلام شدند و با اهدای تندیس جشنواره از آنها تجلیل شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب