۲ راه برای نجات ایران از خشکسالی

۲ راه برای نجات ایران از خشکسالی

به گزارش راستابلاگ مدیر طرح توسعه نوآوری ها و فناوری های حوزه زمین شناسی، معدن و صنایع معدنی با بیان اینکه چالش کم آبی با روش های فناورانه و مدیریت صحیح منابع حل شدنی است، استفاده از آب های ژرف و شیرین کردن آب دریا را دو راه برای نجات ایران از خشکسالی دانست.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، کامبیز مهدی زاده بیان مطلب فوق اظهار نمود: در کوتاه مدت تنها دو راه امکان دارد، اولین راه شیرین کردن آب دریا و انتقال آب به مناطقی است که با مشکل کم آبی مواجهند. دومین راهکار استفاده از ظرفیت آب های ژرف است.
وی ادامه داد: علت این که گفته می شود تنها راه، بدین مفهوم نیست که مدیریت منابع آب را فراموش نماییم، چاه جدید حفر نماییم و همچنان بر کشاورزی سنتی تکیه نماییم، بلکه باید الگوهای جدیدی را در رأس برنامه های خود قرار دهیم.
مهدی زاده با بیان اینکه در دهه های اخیر حفر بی رویه چاه ها و راه اندازی کارخانه های ذوب آهن و صنایعی که به مصرف آب زیاد نیازمند هستند، بدون انجام مطالعات زمین شناسی و زیست محیطی مشکلات آبی زیادی را برای کشور بوجود آورده است.
به قول مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، صنایع بایستی در مناطق نزدیک به آب ایجاد شوند، نه در استان­ هایی که دست به گریبان مشکل کم آبی هستند.
مهدی زاده با بیان اینکه آگاه سازی جامعه و توجه به فرهنگ سازی در حوزه آب باید مورد توجه جدی قرار بگیرد، افزود: عدم فرهنگ سازی، حذف برنامه های آموزشی و سرگرمی در حوزه آب و محیط زیست و عدم ترویج، الگوی صحیح مصرف، فراموش شده است.
وی با تکیه بر اینکه ضمن تعریف صحیح مسأله ها می باید زبان مشترک میان وزارت خانه ها ایجاد کرد، اضافه کرد: آب همیشه می تواند عنصر مناقشه در آینده نه چندان دور یا ابزار و سلاحی برای تهدید کشور باشد. خشکسالی می تواند بحران اجتماعی در کشور ایجاد نماید. خشک شدن و کم آبی دریاچه ها و تالاب های ایران به طور عمده محصول اثر انسانی است.
وی با تکیه بر اینکه با استفاده از فناوری میتوان ضمن حل مشکل کم آبی، کشاورزی را توسعه بخشید، افزود: خشکسالی و تغییر اقلیم به یک معنا نبوده و خشکسالی لزوماً محصول تغییر اقلیم نیست، این نوع نگاه که این دو را یکی فرض نماییم، نشان دهنده عدم توجه به مبانی علمی است. کشور در وضعیت خشکسالی است. اما این بدین مفهوم نیست که کشاورزی نکنیم، باید کشاورزان را توانمند کرد، آن هم با ابزار فناوری و نوآوری.
تجربه موفق در آب های ژرف
مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با بیان اینکه آب های ژرف می توانند امید ژرف کشور برای حل معضل کم آبی باشند، اظهار نمود: چند سالی است که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیش قراول توجه به این حوزه بکر در کشور شده و با اقتدار و باور به کار خود ادامه می دهد.
مهدی زاده افزود: بر مبنای نتایج حاصل از مطالعات زمین شناسی و ژئوفیزیکی و تفسیر داده های بدست آمده، نخستین نقطه برای حفر چاه دسترسی به آب ژرف در دشت سیستان انتخاب شد، آن هم در مکانی که اطلاعات زمین شناسی زیادی درباره آن وجود نداشت.
وی ضمن اشاره به حفر چاه اکتشافی سیستان یک با ژرفای ۳۰۰۰ متر و خروج آب با فشار زیاد و دمای ۸۷ درجه سانتی گراد، اظهار داشت: اولین گام موفق در مطالعات نوین آب ژرف در کشور، توسط این معاونت برداشته شد. در دومین گام، در اواخر سال ۱۳۹۸ چاه سیستان ۲ حفر شد که نتایج حاصل از آن چشم انداز امیدوار کننده ­ای برای منطقه ترسیم کرد.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، آب های ژرف در لایه های سنگی عمیق قرار دارند. آب حاصل از ذوب برف ها در قله کوه­ ها که به طور عمده در فواصل خیلی زیاد از مخازن این آبها واقع شده اند، با حجم زیاد و سرعت کم از راه شکستگی ها به درون زمین نفوذ کرده و به مخازن آب ژرف می ­رسند.
مدیر طرح توسعه فناوری ها و نوآوری های زمین شناسی ضمن اشاره به حجم بسیار زیاد و کیفیت مناسب آب در مخازن آب ژرف اظهار داشت: این مخزن ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و در بعضی از کشورها مورد بهره برداری قرار گرفته اند. بعنوان نمونه یکی از بزرگترین منابع آب ژرف در استرالیا وجود دارد که بخش اعظم آب مورد نیاز این کشور را تأمین می کند. زمین شناسان استرالیا این منبع آب ژرف را که گستره آن حدود یک چهارم مساحت استرالیا را در بر گرفته و در منطقه ای درخلال کیپ یورک در شمال شرقی استالیا، دابو در جنوب شرق و کوبرپدی در بخش مرکزی استرالیا قرار دارد، شناسایی کرده اند.
توسعه فناوری آب های ژرف
به قول مهدی زاده، در این منطقه، عمیق ترین و بزرگترین حوضه آرتزین جهان به وسعت یک میلیون و هفتصد هزار کیلومتر مربع قرار دارد. عمق این حوضه حدود ۳۰۰۰ متر بوده و دمای آب خروجی از آن بین ۳۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد تغییر می کند. دانشمندان حجم ذخیره این آبخوان را حدود ۶۴ هزار و ۹۰۰ میلیون مگا لیتر تخمین زده اند. امروزه آب های ژرف گب (GAB: Great Artesian Basin) منبع اصلی تأمین کننده آب آشامیدنی در استرالیا محسوب می­ شود.
مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری لیبی را نمونه ای دیگر از کشورهای توسعه دهنده فناوری آب های ژرف دانست و اظهار داشت: این کشور یکی از کم بارش ترین و خشکترین مناطق جهان است. حتی مکان هایی در آن وجود دارد که دهه­ های متوالی رنگ یک قطره باران را به خود ندیده اند.
مهدی زاده همینطور بیان نمود: در آگوست سال ۱۹۸۴ عملیات ساخت بزرگترین سیستم آب رسانی دنیا جهت انتقال آب ژرف کشف شده در بخش مرکزی لیبی شروع شد.
وی با بیان این مطلب افزود: بیشتر از ۳۰ میلیارد دلار در این پروژه هزینه شده که مشکل کم آبی لیبی را حل کند. اما در جولای سال ۲۰۱۱ با سقوط قذافی، ناتو شبکه لوله های این رودخانه عظیم دست­ساز بشر را بمباران کرد و با این حمله ۷۰ درصد جمعیتی که به منظور زندگی و کشاورزی به این آب وابسته بودند، از آن محروم شدند.
مهدی زاده افزود: سفره آب زیرزمینی اوگالالا که به آبخوان دشت های مرتفع هم ­معروف است، یکی از مهم ترین منابع آب زیرزمینی و کم عمق آمریکا را تشکیل می دهد.
وی ادامه داد: گستره این آبخوان بزرگ بالغ بر ۴۵ میلیون هکتار بوده و در زیر بخش های وسیعی از ۸ ایالت آمریکا از داکوتای جنوبی تا تگزاس قرار گرفته است.
مشاور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ضمن اشاره به وجود منابع عظیم آب ژرف در زیر کویر لوت بر مبنای مطالعات طرح توسعه فناوری ها و نوآوری های زمین شناسی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار داشت: می­ توان در آینده نه چندان دور از این منابع آبی عظیم ژرف بهره مند شد. این آب­ها می توانند در بعضی نقاط شور و در بعضی نقاط قابل شرب بوده و منبع آخر ناپذیری از آب را در دل کویر فراهم نمایند.




1400/06/10
11:30:10
5.0 / 5
1345
تگهای خبر: زندگی , سرگرمی , سفر , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵